MN İLETİŞİM > Zayıf Akım Sistemleri > Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri

Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri

Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri Nedir?

Yangın algılama ve alarm sistemleri, yönetmeliklerde de yer alan hayati öneme sahip sistemlerdir. Can ve mal kaybını büyük oranda engelleyen, yangının henüz başında iken hızlı müdahale edilmesini sağlayan yangın algılama ve alarm sistemleri, her yapı için farklı şekilde kurulmaktadır.

Yangin Algilama
carrier

Bu sistemlerin tamamı aynı amaca hizmet etmek için kuruluyor olsa da farklı ihtiyaçlara yönelik de yangın algılama sistemleri kurulabilmektedir. Teknolojinin her geçen gün ilerliyor olması, insan hayatı için büyük öneme sahip bu sistemlerin de sürekli güncellenmesini sağlamaktadır. Yapılara kurulan yangın algılama ve alarm sistemlerinin kapsamı ve işlevi ne olursa olsun mutlaka işinin ehli kişiler ve firmalar tarafından kurulmalıdır.

Yangın algılama ve ikaz sistemleri, tehlikeyi o binada yaşayan kişilere haber vererek hızlı bir şekilde binanın boşaltılmasını ve yangın büyümeden müdahale edilebilmesini amaçlamaktadır, amacına da uygun şekilde sistem işlemektedir. Ev, işyeri, AVM’ler, fabrikalar, oteller, plazalar, okullar, iş merkezleri… Aklınıza gelebilecek her kapalı ve hatta yarı açık mekânda yangın algılama ve alarm sistemlerinin yer alması gerekmektedir. Can ve mal kaybını büyük oranda engelleyen yangın algılama ve yangın alarm sistemleri; konvansiyonel ve analog adresli olmak üzere iki farklı şekildedir.

Analog Adresli Yangın Alarm Sistemleri

Analog adresli yangın alarm sistemleri, isminden de anlaşılacağı gibi yangının olduğu bölgeyi noktasal olarak algılamaktadır. Bu nedenle de özellikle büyük yapılarda bu sistem tercih edilmelidir. Duman ve ısı dedektörleri, multi sensörler, deam dedektörleri, yangın butonları ve sirenleri, yangın flaşörlerinin kullanıldığı analog adresli alarm sistemleri, diğer sistemlere de entegre edilebilmektedir. Örneğin; kartlı geçiş sistemleri ile entegre bir şekilde çalışabilmektedir.

Analog adresli yangın alarm sistemlerinde yer alan dedektörler çevrim hattına bağlanır ve bu hatlardaki algılayıcılar da duman ve ısı artışını kontrol eder. Isı ve duman algılayıcı elemanlar bir farklılık olduğu takdirde çevrim hatlarının bağlı olduğu kontrol paneline bildirimde bulunur. Noktasal olarak hangi bölgeden bildirim geldiği de görülmektedir.

Konvansiyonel Yangın Alarm Sistemleri

Konvansiyonel yangın alarm sistemleri, analog adresli sistemlerden daha basit çalışan daha uygun fiyatlı sistemlerdir. Sadece sistemin kurulduğu bölgedeki yangınları tespit edebilen konvansiyonel sistemler, dedektörlerin sinyalleri vasıtası ile yangını algılar ve sadece o bölgeye ikaz verir. Konvansiyonel yangın alarm sistemleri, yangın çıkma olasılığı düşük olan küçük yapılarda tercih edilmektedir. Duman ve ısı dedektörleri, yangın butonları ve sirenleri, beam dedektörleri, yangın flaşörleri bu sistemde kullanılmaktadır. Konvansiyonel yangın alarm sistemlerinin eksik yanı ısı değişimlerinden çok kolay etkilenmesidir. Bazı zamanlarda yanlış algılama yaparak yanlış alarm verebilmektedir.

yangin-algilama-ve-ihbar-alarm-sistemleri

Yangın Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?

Yangın alarm sistemleri, yukarıda da kısaca belirttiğimiz gibi; duman dedektörlerinin duman ve ısı değişimini algılayarak uyarı mekanizmalarına bildirmesi ve alarmların da sesli olarak uyarı vermesi şeklinde çalışmaktadır.

Yangın algılama ve yangın ikaz sistemleri, kurulmadan önce bağlantı şeması çizilmektedir. Tercih edilen sistem analog adresli sistem de olsa konvansiyonel yangın algılama sistemi de olsa bağlantı şeması mutlaka işinin uzmanı kişiler tarafından hassasiyetle çizilmelidir. Bağlantı şemasında herhangi bir hata olduğu takdirde tüm sistem etkilenecektir. Hatasız çizilen bir bağlantı şeması tüm panelin uyumlu çalışmasını sağlar.

Yangın Algılama ve Alarm Sistemi Nasıl Kurulur?

Yangın alarm sistemlerinin nasıl kurulacağı Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te tüm detayları ile yer almaktadır. Bir binaya yangın algılama ve alarm sistemi kurulacağı zaman öncelikle bina detaylı bir şekilde incelenir ve hangi sistemin o binaya uygun olacağı tespit edilir. Yönetmelik’te de yer alan kurallar ve detaylara göre uygun olan yangın algılama ve alarm sisteminin kurulumu gerçekleşir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kurulumu yaptıracağınız kişi ya da firmaların güvenilir ve işinin uzmanı olmasıdır. Can ve mal güvenliğinizi sağlayan bu sistemler hassasiyet ve uzmanlık gerektirmektedir.

Kilsen Yangın Algılama Sistemleri

Hava Örnekleme

Kablo Tipi Yangın Algılama Sistemleri

Karbonmon oksit Algılama Sistemleri

Alakalı Ürünler

IP Haberleşme Sistemleri

Terminaller ve Cihazlar

Çağrı Merkezi Uygulamaları

Sanal Santral ve Bulut Ürünleri