Blog

Telefon Ekran Süresi Kontrolü ve Kısıtlaması

MN İLETİŞİM > Blog > Blog > Telefon Ekran Süresi Kontrolü ve Kısıtlaması
MN İLETİŞİM > Blog > Blog > Telefon Ekran Süresi Kontrolü ve Kısıtlaması

Özellikle pandemi dönemiyle birlikte telefon bağımlılığı ciddi boyutlara ulaştı. Artık iletişimler, alışverişler, eğitimler ve daha birçok özellik online olarak yapıldığından dolayı dünyamızın telefon ekranı içerisinde olduğunu düşünüyoruz. Ancak bir yerde dur demek ve telefon ekran süresini kontrol etmek gerekiyor. Ekran süreniz gününüzün büyük bir çoğunluğunu alacak seviyede ise acilen telefon bağımlılığından kurtulmanız gerekiyor.

Android Telefonlar için Ekran Süresi Kontrolü

Telefonda geçirdiğiniz vakitleri kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz. Android telefonlara sahipseniz aşağıdaki adımları takip ederek ekran sürenizi kontrol edebilirsiniz.

Öncelikle ayarlar bölümünü açın. Ayarlardan “Pil” seçeneğini tercih edin. Ardından “Uygulamalar” sekmesine giderek telefonda ne kadar vakit harcadığınızı görebilir, bu süreyi uygulamalar özelinde de değerlendirebilirsiniz.

IOS için Ekran Süresi Kontrolü

Ekran süresi kontrolü hem Android hem de IOS işletim sistemine sahip telefonlar için benzer adımlar içeriyor. IOS telefonunuzda ayarlar bölümünü açarak işe başlayın. Ardından “Ekran Süresi” seçeneği ile karşılaşacaksınız. Bu fonksiyon telefonunuz için kapalı olabilir. “Ekran süresini aç” dediğinizde size telefonunuzu kendinizin mi yoksa çocuğunuzun mu kullandığı sorusu sorulacak. Burada günlük, haftalık ve aylık ekran süresi raporlarını görmeniz mümkün.

Instagram Kullanım Süresi

En çok vakit geçirdiğimiz sosyal medya uygulamalarından biri Instagram’dır. Telefon üzerinden genel olarak geçirdiğiniz süreyi ölçebileceğiniz gibi Instagram uygulama içerisinde sizlere böyle bir özellik sunuyor. Bunun için Profil>Ayarla>Hareketler adımlarını takip etmelisiniz. Ardından Instagram’da geçirdiğiniz süreyi 7 günlük periyotlar halinde görebilirsiniz.

Telefon Bağımlılığından Kurtulmak için Ne Yapılmalıdır?

Ekran süresi kontrolünüzü tamamladıktan sonra çok fazla kullandığınızı düşünüyorsanız telefon bağımlılığı ile ilgili önlem almalısınız. Özellikle son dönemlerde çocuklarda sıklıkla görülen ve çağımızın hastalığı olarak nitelendirilen bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.

Çocukların telefon bağımlılığından kurtulması için telefonla oynadıkları sürelere bir kısıtlama getirebilirsiniz. Çocuğun dikkatini dağıtabilecek sevdiği başka aktiviteler edinerek daha sosyal bireyler olma konusunda önemli bir adım atarsınız. Ayrıca, çocuğunuza telefonu bir ödül olarak sunmayın. Örneğin “yemeğini bitirirsen telefonla oynayabilirsin” gibi cümleler çocuğun gözünde telefonu yüceltir.

Kendinizin telefon bağımlılığı olduğunu düşünüyorsanız iradenizle bunu kontrol altına almanız gerekiyor. Bunun için yapmanız gereken ilk iş sabah kalkar kalkmaz telefonu elinize almamak olacaktır. Yatarken telefonunuzu başka bir odada bırakmanız da hem uyku kalitenizi arttıracak hem de telefon bağımlılığınızla mücadelede önemli bir rol oynayacaktır.

Telefon Bağımlılığının Etkileri Nelerdir?

Telefon bağımlılığı orta vadede hem psikolojik hem de fiziksel birçok zarara neden olabiliyor. Bunların başında kişinin kendini yalnız hissetmesi ve depresyon gibi psikolojik etkiler yer alıyor. Uzun süre telefonda vakit geçiren bireyler, sosyalleşme konusunda sıkıntılar yaşayarak kendilerini dış dünyadan soyutluyorlar. Bu durum sonucunda zamanı yönetememe, sorumluluklardan kaçınma gibi etkiler söz konusu olabiliyor.

İskelet sistemine de birçok zararı bulunuyor. Belde ve sırtta meydana gelen ağrılar ilerleyen dönemlerde kalıcı hasarlara yol açabilir. Gözlerde bozulmalar meydana gelir. Ayrıca, telefonun sık kullanılmasıyla birlikte el ve parmaklarda hissizlik ortaya çıkabilir.