Blog

Bluetooth Kulaklıklar Sağlıklı Mı?

MN İLETİŞİM > Blog > Blog > Bluetooth Kulaklıklar Sağlıklı Mı?

Bluetooth Kulaklıklar Sağlıklı Mı?

Günümüzde birçok ürüne yeni teknolojik fonksiyonlar eklenerek kullanılabilirliği arttırılmaya çalışılıyor. Kablolu kulaklıklardan bluetooth kulaklıklara geçiş süreci buna en güzel örneklerdendir. Sesin kablolar aracılığıyla aktarması esnasında kabloların yıpranması ile kullanım ömürlerinin düşmesi, kabloların kullanım açısından zorluklar yaratması ve benzeri sebepler bluetooth kulaklıkların doğuşunu tetikledi. Bu sayede cihaz ile herhangi fiziki bir bağlantı olmadan ses iletimi sağlanabiliyor. İşlevselliğin arttırıldığı bu ürünlerin yaygınlaşmasıyla, sağlık açısından herhangi bir etki oluşturup oluşturmadığı araştırma konularına gündem oldu.

Bluetooth Kulaklıkların Sağlık Açısından Etkileri

Elektromanyetik dalgalar, biz göremesek de vücudumuza birtakım olumsuz etkiler bırakıyor. Ancak bluetooth, günümüzdeki teknolojiler baz alındığında en az elektromanyetik dalga yayan teknolojilerin başında yer alıyor. Bu nedenle kanser ve benzeri hastalıklara neden olduğu yönünde henüz kanıtlanmış hiçbir veri yok. Her ne kadar kulaklığın bluetooth bağlantısını kullanması sonucunda ekstra bir zarar söz konusu olmasa da kulaklık kullanımında genel olarak dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor.

Kulaklık kullanımı esnasında ses düzeyi kritik seviyenin üzerine çıkarsa kulak zarı için ciddi problemler gün yüzüne çıkabilir. Ayrıca uzun süreli kulaklık kullanımı dış kulak enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzun süreli kulaklık kullanımı sonucunda kişilerde az duyma veya duymama meydana gelebileceğinden dolayı kulaklık kullanım sürenizi sınırlamanız gerekiyor. Yalnızca ses ile ilgili değil temizlikle alakalı da bazı konulara dikkat etmelisiniz. Kesinlikle başka kişilerin kulaklığı kullanılmamalıdır. Kendi kulaklığınızı da belirli aralıklarla temizleyerek bakteri üretiminin önüne geçmeniz gerekiyor.

Eskiden beri bazı kulak problemleriniz bulunuyorsa bluetooth kulaklık kullanırken dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin; vertigo gibi denge problemleri yaşıyorsanız yüksek sesle müzik dinlemek kalıcı bazı hasarlara neden olabilir.

Kulaklıkların sağlık açısından olumsuz etkilerinden korunmak için uzun süre kullanmamaya, ses seviyesini kritik düzeye çıkartmamaya ve düzenli aralıklarla temizliğini yapmaya özen göstermelisiniz.

 

Bluetooth Kulaklıklar Hangi Alanlarda Kullanılır?

Bluetooth kulaklıklar sayesinde otobüs yolculuğundaki müzik deneyimlerimiz bile konfor kazandı. Ekstra işlevsel özellikler daha profesyonel anlamda da kişilere fayda sağlayabiliyorlar.

  • Home Office Çalışma: Home Office çalışanlar, diğer ekip üyeleriyle iletişim kurmak için kulaklıklardan faydalanıyorlar. Ancak, kablolu kulaklıklarda ekstra fiziki bir materyal olduğundan dolayı bilgisayar kullanımı gibi durumlarda zorluklar yaşanabiliyor. Bunun yanında kablolu kulaklıkların kablo yapısından dolayı çabuk bozulması, en önemli toplantıların ortasında iletişim kopukluğuna neden olabilir.

 

  • Çağrı Merkezi Çalışanları: Kulaklığın en çok kullanıldığı meslek dallarından biri de çağrı merkezi çalışanlarıdır. Müşteri ile olan iletişimin kopmaması kurumsal açıdan oldukça önemlidir. Ancak kablolu kulaklıkların bazı dezavantajları nedeniyle sorunlar karşı tarafa net bir şekilde aktarılamıyor. Bu nedenle bluetooth kulaklık kullanımı hem çalışanların hem de müşterilerin karşılıklı olarak birbirlerini anlamalarına yardımcı oluyor

 

  • Spor Salonları: Spor yaparken müzik dinlemek oldukça keyifli bir aktivitedir. Fakat kablolu kulaklıklar spor ve müzik kavramının aynı anda kullanılmasına engel oluyorlar. Herhangi bir spor hareketini yaparken kablolara dolanma, kablonun cihazdan çıkması, cihazın düşmesi ve benzeri birçok sorun ile karşılaşılması mümkün. Bu nedenle spor yapan kişiler sıklıkla bluetooth kulaklık kullanmayı tercih ediyorlar.

 

Bluetooth Kulaklığınızla keyifli belgeseller izlemek isterseniz sizin için harika bir liste hazırladık. Göz atmak için tıklayın!