Blog

2022 Sonrasında Yakın Gelecekte Öne Çıkacak 10 Meslek

MN İLETİŞİM > Blog > Blog > 2022 Sonrasında Yakın Gelecekte Öne Çıkacak 10 Meslek
MN İLETİŞİM > Blog > Blog > 2022 Sonrasında Yakın Gelecekte Öne Çıkacak 10 Meslek

YAKIN GELECEKTE ÖN PLANA ÇIKACAK 10 MESLEK

Günümüzde birçok sektör dijital dönüşüm içerisinde olduğundan dolayı bazı meslekler tarihe karışırken bazıları da geleceğin mesleği olarak ön plana çıkıyor. Teknolojinin gelişimiyle yapay zeka kavramı hayatımızda yer edinirken birçok mesleğin de popülerliğinde azalma gözlemlenebiliyor. Bu bağlamda kendi mesleğinizi geliştirebileceğiniz gibi geleceği parlak olan meslek dallarına da yönelebilirsiniz.

 

 

 

Yapay Zeka Geliştirme Uzmanı

Bahsettiğimiz gibi dijitalleşme sonrasında birçok meslek grubu önemini kaybederken bazıları da yeni meslekler de ortaya çıkabiliyor. Bunların başında yapay zeka geliştirme uzmanları yer alıyorlar. Çağımızda birçok ürün ve uygulamaya entegre edilebilen yapay zeka kavramı, oldukça gelişmiş bir aşamada yer alsa da halen daha kendi kendisini tasarlayamıyor. Bu bağlamda yapay zekaların tasarlanması üzerine bir meslek dalı popülerliği ortaya çıkıyor. Yapay zekaların istenilen işlevleri yerine getirmesini sağlayacak olan kodlamaları üreten ve bunları takip edip güncelleyen insan zekalarına ihtiyaç duyuluyor.

 

  Siber Güvenlik Uzmanı

Gün geçtikçe birçok işlem online olarak halledilebiliyor. Örnek vermek gerekirse geçmişte birçok fiziki mağaza bulunduğundan dolayı hırsızlık olayları da buradan ilerliyordu. Fakat şimdi online işlemler arttıkça kötü niyetli kişiler de yönlerini buraya çevirdiler. Bankaların sistemleri, kripto para cüzdanları, web siteleri gibi birçok mecranın güvenlik açıklarından faydalanarak bu alanlara girip verileri çalabiliyorlar. Önlenmesi amacıyla siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç duyuluyor. Üstün kodlama bilgileri sayesinde birçok sistemin açıklarını siber saldırılardan önce bularak verilerin korunmasında büyük bir rol oynuyorlar. Siber saldırı uzmanları yalnızca saldırı engellemede değil, saldırılar gerçekleştikten sonra verilerin kurtarılmasında da görevliler. Olası ve gözden kaçan bir güvenlik açığı neticesinde gerçekleşen saldırılar sonrasında bu verileri almak için de çalışmalar yürütebilirler.

 

Dijital Pazarlama Uzmanı

Ürün ve hizmetlerin satışları internet üzerinden gerçekleştiğinden dolayı pazarlama alanları da dijital ortamlar oluyor. Hem günümüz hem de yakın gelecek için oldukça parlak mesleklerin başında yer alıyor. Özellikle pandemi döneminde dijital gelişmelerin hız kazanması pazarlamanın bu alanda gelişmesi için önemli bir yol açtı.

Dijital pazarlama uzmanı olmak isteyen kişiler dijital trendleri takip etme konusunda meraklı kişiler olmalılar. Aynı zamanda sosyal mecraları etkin bir şekilde kullanmayı bilmeli, nasıl ön plana çıkabilecekleri konusunda fikir sahibi olan kişilerden seçilmelidir. Dijital pazarlama trendleri oluşturmak ve var olan trendleri yakalamak, SEO, Google Analytics gibi dijital stratejiler konusunda eğitimli olmak bu iş için başlıca koşullardır.

 

 

Blockchain Geliştiricisi

Her sektörde olduğu gibi para birimleri de dijitale kaymış durumda. Bu bağlamda kripto para kavramı hayatımızda yer edinmişken blockchain de bir o kadar yer ediniyor. Blockchain teknolojisi, şifrelenmiş işlem takibi yapabilen geniş bir veri tabanıdır. Bu bağlamda birçok programlama dilini önemli derecede kullanmayı gerektiren ve gelecekte yeni iş kapıları açılmasına öncülük edecek bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde de geleceği değiştiren teknolojilerden biri olduğu öne sürülüyor.

 

 

Veri Bilimcisi

Yapay zeka kavramını konuştuğumuzda mutlaka veri cümlesi de yer alıyor. Bir yapay zekanın düzgün bir şekilde çalışması ve kendisini geliştirebilmesi için çok sayıda veriye ihtiyacı var. Veriler arttıkça bunların bilgiye dönüşme imkanı da artar. Veri bilimcisi ise mevcut verileri matematik, istatistik ve bilgisayar gibi bilim dallarıyla birleştirerek çıkarımlar yapabilen, öngörüsel modellemeler oluşturabilen ve önleyici algoritmalar üretebilen kişilerdir. Bu sayede çalıştıkları kurumlara donanımları sayesinde dijital yenilikler katabilirler.

 

Alternatif Enerji Uzmanı

Son dönemlerin en çok konuşulan konularından biri de yenilenebilir enerji kavramıdır. Dünya nüfusu arttıkça var olan enerjiler azalıyor ancak canlılığın devamı için enerjilerin bir şekilde temin edilmesi gerekiyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji üretmek, alternatif enerji çözümleri bulmak ve bunları uygulamak çağımız için önemli olduğu kadar geleceğin vazgeçilmez meslekleri arasında yer alacak. Yenilenebilir enerji alanında çalışabilecek mühendis ve uzmanlar kendilerini bu alanda geliştirerek insanlığın devamında ve dünyamızın korunmasında önemli rol oynayabilirler.

 

Robotik Mühendisliği

Robotik mühendisliği, birçok sektörde aktif olarak kullanılabilen meslek dallarındandır. Sağlık sektöründeki cerrahi yardım robotlarından mutfakta kullanılan robotlara kadar birçok sektöre entegre edilebilir. Bu alanda çalışacak olan kişiler, yazılım ve bilgisayar programlama konusunda yetkin kişiler olmalılar. Ayrıca, matematik ve algoritmalar konusunda da kendilerini geliştirmeliler.

 

 

Sanal Gerçeklik Programlayıcısı

Bir yerden bir yere gitmek için ışınlanma bulunamamış olsa da sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde oradaymış gibi bir hissiyata sahip olunabiliyor. Herhangi bir yeri hiç görmemiş olsak bile bu gözlükler bizlere orada yaşıyormuş hissi veriyor. Giyilebilir teknoloji olarak da adlandırılan bu gözlükler, sanal gerçeklik programları ile birlikte çalışıyor. Şu anda yalnızca eğlence amacıyla kullanılıyor olsa da gelecekte çok farklı alanlara hizmet edebilecekler. Hatta yakın bir gelecekte eğitim sistemi gibi köklü sistemleri bile değiştirebilme potansiyelleri olduğu düşünülüyor. Bu nedenle sanal gerçeklik uygulamalarının farklı alanlara uyarlanabilmesini sağlayacak olan programlama uzmanlarına ihtiyaç duyuluyor. Özellikle insanların duygularının kullanıldığı ve buna göre tepki verebilen sanal gerçeklik programları ön plana çıkacak.

 

 

3D Üretim Mühendisi

3D yazıcılar ile günümüzde birçok şey üretilebiliyor. Küçük nesnelerden başlayan bu serüven, 3D yazıcı ile prefabrik yapı üretilmesine kadar ilerledi. Bu durum insana olan ihtiyacın belirli sektörlerde azalmasına neden olsa da bu teknolojinin geliştirilmesinde yine insan gücüne ihtiyaç vardır. Özellikle gıda, tekstil ve sağlık sektörlerinde 3D yazıcıların daha aktif bir şekilde kullanılması planlanıyor. Sağlık ve tıp alanında organ üretimi için geliştirilmesi uzun vadede ilk planlanan uygulamalar arasındadır. Bu sayede organ nakli bekleyen insanlar için yeni umutlar doğması düşünülüyor. Bunun haricinde yemek üretimi ile de kıtlığın ve açlığın ortadan kaldırılması hedeflenen üretimler arasında yer alıyor.

 

Çöp Mühendisi

Henüz çöp mühendisi kavramına aşina olmasak da yakın gelecek için önemli mesleklerden biri olacak. Gün geçtikçe insan nüfusunun artması ve teknolojinin ilerlemesiyle atıklar da artıyor. Atıklar düzenli olarak çöp depolama sahasına götürülüyorlar fakat kısa bir zaman sonra bu alanlar çöp depolamak için yetersiz kalacaklar. Fakat bu atıklar önemli bir enerji kaynağını da içerisinde barındırıyor. Bu nedenle atıklardan enerji üretimi, çöplerin depolanabileceği yeni sistemler bulunması gibi konular yakın bir geleceğin en önemli gündemi olacak. Bu nedenle birçok mühendisin bu konudaki fikirleri gelecek için önemli bir yerde edinecek.

 

Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayın.